7 goede voornemens om je stem optimaal te kunnen gebruiken in 2016

En in 2017, 2018, enzovoort. Want wie wil er nou niet iedere dag een vrolijke stem? Vooral in de ochtend hebben veel stemmetjes wat opstartproblemen, maar met deze tips kan ook jouw stem er meteen weer flink tegenaan!

1. Slaap genoeg. En met genoeg bedoel ik ook echt, genoeg! Voor mij is dat zo’n 8 uur als ik drukke (stembelastende) dagen heb. Voor jou misschien wel meer of minder, wat het ook is; doe het! Zonder energie, geen vrolijke stem.

2. Drink water. Natuurlijk drink je water, want je drinkt de hele dag thee en cola en je eet fruit en daar zit ook water in enz enz. Allemaal smoesjes; drink water, voor je gaat slapen, als je wakker wordt en tijdens optredens/presentaties drink je extra. Je stembandjes zijn bekleed met slijmvliezen en die hebben vocht nodig. 8 glazen water per dag dus (en oké thee met honing mag ook).

3. Bubbelen! (huh wat?) Deze tip is vooral voor de mensen die af en toe hees zijn, door spierspanning rond het strottenhoofd. Bubbelen is heel makkelijk, goedkoop en kun je vanuit je luie stoel doen. Zoek even op YouTube op ‘Lax vox’ of gewoon op bubbelen. Er staan meerdere video’s waarin wordt uitgelegd hoe het werkt. Heel kort gezegd; je blaast/zingt lucht door een slangetje in een flesje water. Door de bubbels/trillingen die hierdoor ontstaan krijgt je strottenhoofd een heerlijke massage. Deze massage helpt alle spiertjes weer te ontspannen. Geen wondermiddel, wel een geweldig hulpmiddel!

4. Haal bewust adem. Je ademhaling is tijdens het zingen (en tijdens heel veel andere dingen) mega belangrijk. Je hebt vast wel eens gehoord van de ‘buikademhaling’, deze passen we ook graag toe tijdens het zingen. We ontspannen onze schouders, onze buik en halen relaxt en diep in door het middenrif te laten zakken (aka we laten onze buik hangen). Ik snap dat je die buik misschien liever niet wilt, maar probeer het toch maar eens! Tip van de dag; als je op je rug ligt, doe je het vanzelf. Wees je hiervan bewust en probeer het dan ook staand eens uit.

5. Vermijd alcohol. Saaaaaaaai, ik weet het. Maar ik zweer erbij. Als je zingen/spreken/presenteren nou eens gaat zien als een topsport, dan klinkt het vermijden van alcohol ineens veel logischer.. toch? Alcohol irriteert de slijmvliezen en dus ook je stembanden. Je stembanden zwellen hierdoor op, waardoor ze minder goed kunnen sluiten (dat sluiten doen ze mega snel om geluid te maken). Een mindere sluiting betekent vooral een wat hese stem. Op de korte termijn niet zo’n probleem, maar probeer het maar eens 4 avonden in de week met 200 liedjes. Dat is toch andere koek. Longterm thinking please.

6. Positive energy! Je stem is heel goedgelovig; als jij denkt dat je die nooit zéker kunt halen, dan kun je dat. Als jij denkt dat je die presentatie nooit overleeft omdat je zo moe bent en je bent als hees, dan overleef je die presentatie nooit (nja, je snapt me). Wellicht is wat stemtraining prettig om die hoge noot te halen, maar de juiste mindset doet wonderen. Dus vanaf nu; positief denken!

7. Ga op les. ‘Jaja, allemaal hartstikke leuk en aardig al die tips, maar dat werkt toch niet voor mij?’ Ik kan me voorstellen dat je dit denkt en misschien is dit ook wel zo. De juiste handvaten kunnen het allemaal een stuk makkelijker maken en aangezien we nooit te oud zijn om te leren; ga eens op les! Zoek een ademcoach, zangcoach, slaapcoach, whatever you need, om nog beter voor jezelf en je stem te zorgen. Ook voor gevorderde zangers en zangeressen is zangles eigenlijk een must, er zijn namelijk zoveel verschillende standpunten en ideeën over zangtechnieken. Laat je eens prikkelen en inspireren!

Wil je iets hieraan toevoegen, delen, vragen? Stuur me gewoon even een berichtje. Ook als je onwijs graag zangles wil of gewoon eens met me wil kletsen. 

Zo. 7 tips. Best simpele dingen toch, als je het zo leest?  Ik wens jullie voor het nieuwe jaar en de daaropvolgende nieuwe jaren, een onwijs vrolijke stem toe!

Liefs, Margot